Matei Edu: “În fotografie e important să nu uităm să facem ce ne place”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

Matei Edu este un fotograf pe care îl găsești pe la multe evenimente, mereu cu aparatul sau telefonul la ochi, pregătit să surprindă clipe frumoase. L-am descoperit ca pasionat la F64 și am avut ocazia să observ cât de mult a evoluat. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Bună, sunt o persoană încă în căutare de răspunsuri, simt uneori că mă aflu într-un spațiu în mai multe dimensiuni precum vezi in filme. Hmm dacă stau să mă gândesc mai bine, un exemplu ar fi Interstellar în regia lui Chris Nolan, unde pas cu pas ajungi să cunoști, să descoperi lucruri noi.

Eu sunt Matei, am 25 de ani, până la vârsta asta am aflat că m-am născut în București, mi-am făcut școala tot aici, am fost student în cadrul Facultății de Geografie și m-a “prins” fotografia încă din anul 1 de studii. După aceea totul a venit de la sine, m-a acaparat și nu i-am mai putut da drumul sau ea mie, depinde.

Răspunsul încă îl mai caut, încă mă descopăr, am ajuns să mă cunosc și să știu ce îmi poate corpul și mintea, încă dezvolt fotografia pe mai multe domenii însă mă regăsesc în portretristică și comercial, la evenimente și festivaluri de muzică.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

E o întrebare la care mereu oamenii din jurul meu își pun și ei întrebări. Simplu, se poate căuta în DEX sau pe Google, însă pentru mine sunt la fel. Evident aș clasifica “fotografie” când folosesc aparatul foto și știu că îmi fac meseria și “poză” atunci când este ceva spontan și cei din jurul meu îmi spun sau eu le spun “haideți să facem o poză”. Tot o imagine va ieși ca produs final, dar depinde cum va fi tratată ea.

Ca un rezumat pentru mine nu există diferențe. Termenul de “fotografie” mă definește mai concret și munca pe care o depun se vede prin ea.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Acela când am decis că vreau să urmez această cale și nu direcția pe care mi-o dădea facultatea, aceea de a-mi găsi un job pe specializarea la care eu îmi luasem diploma, aceea de cartograf.

Și probabil când am decis anul acesta să renunț la a mai lucra pentru cineva după o perioadă lungă de timp ca asistent-fotograf și să încerc pe cont propriu ca freelancer. Momentan am reușit, dar vedem pe viitor cum decurge această mutare, eu sper într-o direcție bună.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Hmm, super haioase nu cred că am, însă am ceva spontan ce s-ar putea să-ți placă!

Anul trecut, în august, eram la Summerwell Festival ca fotograf și, când am ajuns acolo, aveam niște prieteni cu care am mai socializat și le-am propus să plecăm după ultimul concert, direct la munte (era noaptea perseidelor). Pe la vreo 2 am ieșit din București, eu împreună cu alți 4 prieteni și ei la rândul lor fotografi (2 dintre ei erau și ei la Festival). Partea haioasă din mini-tripul ăsta foarte spontan a fost că unul din ei era în pantaloni scurți, maieu și sandale, iar la 3-4 dimineața când am ajuns într-o poiană de la poalele Bucegilor, erau vreo 8 grade Celsius. Evident a trebuit să-l ajutăm cu niște haine. Îl cheamă Bogdan și e unul dintre prietenii mei cei mai buni, care m-a ajutat să trec peste niște obstacole în ultimii ani.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Hmm, fotografia prin oraș e cu 2 direcții la mine, prima o fac de plăcere când străbat orașul prin zonele mele preferate și în care simt eu că mă regăsesc și găsesc mereu acea atmosferă urbană care mă duce cu gândul la orașele din Vestul Europei sau din State ( zona Calea Victoriei e una din ele, pe care le colind foarte des și mereu am găsit locuri foarte bune pentru sedințele foto cu persoane). Iar când zic de plăcere, se rezumă la fotografia cu telefonul mobil sau cu prieteni.

A doua direcție este cea prin care eu câștig bani. Fotografia este un domeniu saturat în București, este greu, chiar foarte greu pentru a face bani. Talent pot avea mulți dintre noi, însă când e vorba să faci bani, trebuie mult mai mult decât acel talent pur care te-ar face remarcat.

Ca să-ți răspund la ultima întrebare, fotografiile pe care eu le realizez pentru Instagram sunt de plăcere, mă definesc ca persoana, ca fotograf, ca om, sunt ceea ce reprezint eu. Evident unele mi-au adus și joburi și clienți noi, însă sunt deschis la colaborări, tag approval fac doar dacă știu că este ceva din care îmi iese o promovare mare, altfel cer bani.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Fotografia am început-o ca pe un hobby, în anul 1 de facultate, asta înseamnă prin 2012, apoi am fost prins de generația Facebook, apoi Instagram și după aceea mi-am dat seama că vreau să devină mai mult decât un hobby în care fac poze prin București, la apus de pe o clădire înaltă.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Chiar a fost un interviu fain, Sabina. Mi-a plăcut! Chiar m-am bucurat să împărtășesc lucruri din viața mea, despre fotografia văzută prin ochii mei și să nu uităm să facem ce ne place, pentru că așa vom avea satisfacția aceea și recunoștința de sine în primul rând, apoi este doar un pas până la următorul nivel și să știm să ne depășim limitele.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂 

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Gina și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu PalDan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin,  Cătălin UrdoiAlexandra Bușcu, Crina Popescu, Vlad Eftenie, Victor Carapcea, Vlad Cupșa, Miluță Flueraș, Siluk, George PricopeRaul Craioveanu, Costin Mocanu, Gina Buliga și Marian Cristea.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.